3300 Eger, Nagy-Eged u. 48.
Tel.: +36 36 412 872, +36-30-380-5218
Szarvaskő

Szarvaskő

Szarvaskő, község Heves megye Egri kistérségében. A Bükki Nemzeti Park határán, az Eger-patak völgyében fekszik. Szilvásváradtól 25 kilométerre, Egertől 10 kilométer távolságra.

Története

A Bükk hegység völgykatlanában az Eger-patak mentén épült mintegy 400 lakosú település, mely az egri püspökség ősi birtoka volt. Vár, templom, alagutak, sziklák és sok geológiai, botanikai érdekesség - ez Szarvaskő, régi nevén Püspökváralja.
Közvetlenül a község fölötti 446 m magas vulkáni kőzetekből álló Keselyűbércen találhatók az 1200-as évek végén épült vár romjai, melynek ma már csak néhány alapfala és kör alakú toronymaradványa látható. A vár fekvésénél fogva nevezetes erődítmény, Eger mellékvára volt, ma a Bükki Nemzeti Park egyik gyöngyszeme.
A község festői szépségét emeli az 1840-1845 között épült klasszicista templom. Az Egertől mintegy 10 km-re fekvő Szarvaskő kedvelt kirándulóhely, gépkocsival, autóbusszal, vonattal is könnyen megközelíthető. Gyalogosan az országos kéktúra-jelzésen érhető el. Az ország legfestőibb vasútvonala - amely mintegy 100 éves - a Várhegy alatt két kis alagúton halad át.
Szarvaskő és környezete kezdettől fogva, 1945-ig az egri püspökség birtoka volt. A település születésének évéről és korai történetéről nem maradt fenn írásos forrás. A források alapján Szarvaskő első telepített, magyar lakosai Tamás püspök (1217-1224), vagy II. Kilit (Clétus) püspök belső emberei voltak, akiket a jövedelmes vámszedőhely feladatainak ellátására, védelmére, az odavezető út karbantartására telepítettek Szarvaskőre az 1220-as-1230-as években. Heves vármegye egyik legfontosabb útja ugyanis az Eger-patak völgyén keresztül vezetett Budáról-Hatvan-Eger városokon át, az alsó-magyarországi bányavárosok (Besztercebánya, Selmecbánya, stb.) felé.
A vámosokon kívül Szarvaskő településen valószínűleg mások is laktak, így a 12. században a Bükk-hegység erdőségeit elfoglaló palócok, valamint a 14-15. századtól az úgynevezett latinusok, a francia származású vallonok.
A szarvaskői vám 1493-ban még 250 aranyforintot jövedelmezett. 1495-ben két vámszedő Laczkó és Sebastianus 165 aranyforintot fizettek be a püspöki pénztárba. A vámhely még 1558-ban is jól jövedelmezett. A község lakóinak szolgáltatásai közé tartozott a vámhoz vezető út karbantartása. 1577-re a vám jövedelme már annyira lecsökkent, hogy gyakran a heti egy dénárt sem érte el, ezért Radéczy István püspök (1572-1586) megszüntette. A szarvaskői vám így is 350 évig működött gazdaságosan. A vám pontos helye utaló írásos dokumentum nem ismert. Az Eger felől kiinduló főbb észak-déli átjárók nyomvonala alapján valószínűsíthető helye az Eger-patak völgyi és a Berva-völgyi átjárók találkozásánál, a mai Kitérőnél, vagy az utak Rocska-völgyi szétválásánál, a Postás Jankó-féle faluvégi kőbánya körül lehetett, hogy onnan mindkét átjárót ellenőrizni lehessen.

Látnivalók

Közigazgatásilag sokáig Egerhez tartozott. Szarvaskőváralja nevű település a XV. században már szerepelt különféle iratokban. A vár építése 1248 utánra tehető. Telekessy püspök 1710-ben a pestis elől ide vonult vissza, és itt tartotta "arany miséjét". A falu nevének eredetéről egy monda maradt fenn. A történet szerint egy vadászat alkalmával a kutyák egy szarvast vettek üldözőbe, az a sziklagerincre menekült, ahol később a vár is felépült. Mivel menekülni tovább nem tudott, a szikla tetejéről a mélybe ugrott. A meredek sziklaszirt tetején, a Keselyű-ormon áll az ősi szarvaskői vár, amely valamikor Eger elővára, úgynevezett tarisznyavára volt.

  • Geológiai tanösvény

A 6 km hosszú, 10 állomást tartalmazó, körtúra jellegű földtani tanösvény elsősorban Szarvaskő nagy formagazdagságot mutató bazalt-képződményeit tárja elénk, kiegészítve más érdekességekkel.
Helyszín: Szarvaskő, külterület

  • Római katolikus templom (Keresztelő Szent János születése)

A település katolikus híveinek temploma 1840-1845 között épült klasszicista stílusban. Főoltára viszont korábbi: a XVIII. század közepén készült rokokó stílusban.
Helyszín: Szarvaskő, Petőfi u.

  • Várrom

A meredek sziklaszirt tetején áll az ősi szarvaskői vár romja. A vár fölötti rész természetvédelmi terület. A falmaradvány kevés, de a gyönyörű kilátás miatt érdemes megtenni ezt a nem könnyű sétát.
A rom tetején kialakított kilátóból nagyon szép a panoráma: látni a Keselyű-bércet, a Tardos-bércet, a kettő között pedig az Eger-patak kanyargós, szurdokszerű bevágását.
A vár valamikor Eger elővára, tarisznyavára volt. (Az őrség egy hétre való elemózsiát kapott a tarisznyájába.) Keletkezésének pontos idejét nem ismerjük, de az iratok alapján azt jól be lehet határolni, hogy 1261-1295 között építették az egri püspökök. A Szapolyai János által kinevezett várnagy és az erősség 1528-ban jól állta Ferdinánd király, pontosabban vezére, Horváth Ferenc ostromát, kiéheztetéssel mégis sikerült elfoglalni. Az országgyűlés 1545-ben elrendelte a vár lerombolását és hogy jövedelmét az egri vár fenntartására használják fel, de a határozatot nem hajtották végre, a várat 1549-ben Horváth átadta Dobó Istvánnak.
Az időközben rongált állapotba került erősséget 1583-ban Christoforo delle Stella irányításával megerősítették; Eger eleste (1596) után az üresen hagyott várat a török megszállta, és csak 1687-ben hagyta el. A teljesen ép erődítmény 1699-ben annak a Telekessy István egri püspöknek került a birtokába, akinek kezébe II. Rákóczi Ferenc 1705-ben a fejedelmi esküt letette. A vár a szabadságharc után is az egri püspökök birtoka maradt, de hadi szerepe megszűnt, karbantartásával nem törődtek, így teljesen elpusztult.
Helyszín: Szarvaskő, külterület

 
 
Apartman Eged Vendégház Eger, Olcsó egri szállás, Olcsó szállás Egerben, Szépkártya elfogadóhely, Eger Vendégház, Eger Apartman, Apartmanház, Egri szálláshelyek, Szálláshely Egerben, Szépasszony-völgy, Család barát vendégház, apartman, Széchenyi pihenőkártya, Szépkártya, OTP Szépkártya elfogadóhely, MKB Szépkártya elfogadóhely, K&H Szépkártya elfogadóhely, Magánszállás, Egyéb szállás, Eger Panzió, Csoportos nyaralás, Csoportkedvezmény, Gyermekkedvezmény, Üdülés, Akció, Csomagajánlat, Apartman Egerben, Apartmanház Eger, Észak-Magyarország, Heves megye, Eger, WiFi, Internet használat, Ingyenes transzfer, Hétköznapi akció, Hosszú hétvége, Ajándék éjszaka, Csomag családoknak, Kiemelt Ünnepnapok.


Apartman Eged Vendégház - 3300 Eger, Nagy-Eged u. 48. Tel.: 06-30-380-5218
www.egereged.hu

Counter Site
Stats Meter (2011. December 1.óta)

 
© Copyright: 2007-2013. Apartman Eged Vendégház Eger. Minden jog fenntartva!