3300 Eger, Nagy-Eged u. 48.
Tel.: +36 36 412 872, +36-30-380-5218
Nemzeti parkok

Nemzeti parkok

Bükki Nemzeti Park

Egy nemzeti park, amely többek között azért egyedi, mert a Bükk hegység - átlagmagasságát tekintve - hazánk legmagasabb hegysége. Egyedülállóan gazdag növény- és állatvilága, lepkefaunája és rovarvilága. A nemzeti park területén mintegy 90 költő madárfaj ismert, köztük több olyan kihalástól veszélyeztetett fajjal, amely hazánkban csak a Bükk erdőségeiben, sziklafalain fészkel. Egyes barlangok (Szeleta-, az Istállós-kői, a Suba-lyuk, és a Balla-barlang) - a hegység több száz üreget számláló karsztrendszeréből - ősrégészeti leletei révén a tudomány számára is értékesek. Amerre a szem ellát erdő van, hiszen a hegység központi részének 97 %-a erdő. És, hogy miért érdemes még ide ellátogatni? A Bükki Nemzeti Park kitűnő lehetőséget kínál a gyalogos, kerékpáros túrázásra, pihenésre, a természeti értékek megismerésére. A Bükk erdőségeiben rohanó kisvonatok felejthetetlen élményt kínálnak mind a felnőttek, mind a gyermekek számára, s a hegység belsejében megbúvó kis falvak felkeresése is sok-sok érdekességet nyújt.

  • Bemutatóhelyek

 -   Szent István- és Anna-barlang (Lillafüred)
Hogyha a kisvonatozás és csónakázás után sem elég az élményekből, egy kicsit barlangászni is lehet a Lillafüredre látogatóknak. A jelenleg 864 méter hosszú Szent István-barlangot egy szerencsétlenül járt kutya beesése révén fedezték fel a századelőn, amely a barlang természetes, aknaszerű bejáratán át zuhant a barlang mélyébe. Az Európában is egyedülálló Anna-barlang összhosszúsága 400 méter, különlegessége, hogy édesvízi mészkőben jött létre, mely a barlangi világ különleges mésztufa-képződményeivel kápráztatja el az odalátogatókat.

 -   Tájház (Hollókő, Kossuth út 99-100.)
Ha csukott szemmel járnánk végig a falut, talán akkor is felismernénk az itt élő emberek ízes beszédről, a palóc "a"-król, hogy merre járunk. A Cserhát dombjai közé zárt Hollókő a Világörökség része. A falunak, a tájvédelmi körzetnek a történelmét, a palóc nép kultúráját és az évszázados kisparaszti gazdálkodás emlékeit mutatja be a falumúzeum egyik műemléképületében berendezett kiállítás. A tájház a Hollókői faluséta keretein belül is látogatható. Faluséták naponta indulnak: 10.30-tól és 14.30-tól.

 -   Tájház (Boldogkőváralja, Petőfi u. 28.)
Akár pattoghatna is a tűz egy boldogkőváraljai kovácsműhelyben, hiszen a kovácsszerszámok a tájházban várják, hogy valaki használja őket, ahogyan a kocsiszínben a szekér és szövőszék is. A Zempléni Tájvédelmi Körzetet és a térség történelmi, kulturális örökségét, hagyományos mesterségeit, növény- és állatvilágát mutatja be a tájház kiállítása.

 -   Arborétum (Erdőtelek)
Természettudományi és erdőgazdálkodási szempontból is értékes, és éppen ezért védett a növénytani ritkaságokban bővelkedő Erdőtelki arborétum. A sétautaival, pihenőpadjaival, árnyékos lugasaival, az új kert kis tavával kellemes kikapcsolódást ígérő arborétum szakvezetéssel is bejárható. Az arborétum díszfaiskolájában dísznövény szaporítás és értékesítés is folyik.

 -   Oszla tájház (Cserépfalu, Hór-völgy)
Összefogott Cserépfalu és a szomszéd települések népe, hogy a hagyományos életforma használati tárgyait megismertesse az utókorral. Az összegyűjtött tárgyakból a pitvart, a református szobát, a katolikus szobát, és a szerszámos kamrát rendezték be.

 -   Tájház - Természetvédelmi és kultúrtörténeti kiállítás (Ároktő, Táncsics út 5.)
A környék természeti értékeit, növény- és állatvilágát, a védett fajokat és a vidék kulturális kincseit mutatja be az ároktői kiállítás.

 -   Ipolytarnóci ősmaradványok Természetvédelmi Terület bemutatóhely
A világhírű, Európa-diplomás természetvédelmi terület földtani örökségünk gyöngyszeme, egy ősi vulkáni katasztrófa által elpusztított trópusi dzsungel páratlan gazdagságú lelőhelye. A terület túraúthálózata a geológiai tanösvényhez illeszkedő - szabadon bejárható - kőzetparki és biológiai tanösvényekből épül fel. A fogadóépületnél pihenőhelyek és a vizes élettér-rekonstrukció élővilága csábítja gondtalan kikapcsolódásra a látogatókat. A geológiai tanösvény 800 méteres útvonalán látható az eredetileg majd 100 m-es, megkövült fatörzs, több tízezer levéllenyomat, valamint a 24-23 millió évvel ezelőtt lerakódott sekélytengeri élőlények, korallok, kagylók, csigák maradványai, a glaukonitos homokkő cápafogas rétegeire rakódott szárazföldi üledékek. A fő látványosságot az őslábnyomos lelőhelyek jelentik, amelyek az ősállatok (orrszarvúak, párosujjú patások, ragadozók és madarak) nyomait megőrizve nyújtanak korhű látnivalókat a fedett kiállítótermekben.

Aggteleki Nemzeti Park

Itt egy sárkány néz dermedten, ott egy boszorkány varázsol, amott egy óriás meresztgeti a szemét... Ki az akit nem vonz a Baradla-barlang csodálatos cseppkő-mesevilága, a mérsékelt égöv legnagyobb és legdíszesebb cseppkőbarlangja, a Világörökség része az Aggteleki Nemzeti Parkba? Nem mintha ez lenne az egyetlen látványosság a környéken, hiszen a barlanglátogatásokon kívül részt vehetünk az Aggteleki-karszt természeti, kulturális értékeit bemutató felszíni-, lovas- és kerékpártúrákon, falusétán, kézműves-foglalkozásokon, de belekóstolhatunk a hagyományos kenyérsütő mesterségbe és ezernyi más programba is.

  • Barlangtúrák

 -   Baradla-barlang (Aggtelek-Jósvafő)
Rövid, hosszú, közepes... ki mit választ! Az 1-1,5 kilométeres könnyű sétát? Vagy a 2 órás, a Styx-patak mentén haladó túrát, amely érinti hazánk legmagasabb állócseppkövét, a 19 méter magas Csillagvizsgálót, valamint az Óriások termét, ahol zenehallgatásra kerül sor? Vagy azt, amely végighalad a barlangrendszer 7 kilométeres főágán? Akármelyik mellett döntünk, a Baradla-barlang nem okoz csalódást.

 -   Vass Imre-barlang (Jósvafő)
Különleges szépségű cseppkőoszlopok és szalmacseppkövek, színpompás cseppkőkéreg és cseppkőlefolyások, görbe cseppkövek bizonyítják, hogy nemcsak a Baradla-barlangot érdemes meglátogatni az Aggteleki Nemzeti Park területén. A barlang különleges színvilágát tükrözi legnevezetesebb képződménye, a Narancs-zuhatag.

 -   Rákóczi-barlang (Bódvarákó)
A Bódva-folyó mentén elterülő Esztramos-hegy oldalában (Jósvafőtől 20 km-re) található e csodálatos barlang, mely képződményeinek gazdagságával, forma- és színvilágával, borsóköveivel elkápráztatja látogatóit. Tavainak csillogó víztükre nem mindennapi látványt nyújt. A barlangba mesterséges tárón át juthatunk be, majd vaslétrákon, hidakon közlekedve tekinthetjük meg azt. A túra időtartama kb. 1 óra, hosszúsága 800 m.

 -   Béke-barlang (Aggtelek)
E túra során a Baradla-barlang aggteleki bejáratától indulva kb. két órás felszíni sétát tehetünk az Aggtelek és Jósvafő között található mesterséges bejáratig. A barlangban a túra időtartama 3 óra, hossza 2 km. A barlangtúra változatos, vörös és fehér cseppkőzászlók és drapériák, valamint lépcsőzetes medencesort alkotó hófehér mésztufagátak között vezet a Kötélhágcsós-szifonig.

  • Felszíni túrák

 -   Aggteleki faluséta
A séta során az itt található ritka növény- és állatfajokról hallhatunk, megcsodálhatjuk a történelmi épületeket. Ellátogatunk a barlanghoz kapcsolódó neves személyiségek emlékhelyeihez, gyönyörködhetünk a helyi gazdálkodást jellemző ún. nadrágszíjparcellákban, és alkotó módon "kipróbálhatjuk" magunkat a kézműves műhelyben.

 -   Jósvafői faluséta
A műemléki jelentőségű település, Jósvafő a Jósva-, Kecső-, Kajta- és Tohonya-patakok összefolyásánál, sziklás hegyoldalak által körülzárt völgyben fekszik. Földrajzi helyzetével, kiváló természeti adottságaival, forrásaival, a hagyományos paraszti életformát elénk táró, népi lakóházaival és gazdasági épületeivel, valamint ipar- és kultúrtörténeti emlékeivel jellegzetes hangulatot áraszt.

 -   Általános felszíni túra Aggtelek és Jósvafő térségében
A nemzeti parki települések természeti, épített és kulturális környezetét bemutató 3 vagy 6 órás túrák keretében a karsztfelszín geológiai, zoológiai, botanikai értékeivel, főbb növénytársulásaival, élőhelyeivel, a hagyományos tájhasználattal, valamint az ipar- és kultúrtörténeti értékekkel ismerkedhetünk meg.

  • Bemutatóhelyek

 -   Tájház (Jósvafő)
Komora, pitvar, kazalrakó és szecskavágó... lassan már csak néhány tájház őrzi a titkot, hogy mit jelentenek ezek a szavak. Ilyen a jósvafői tájház is, amelyben 20. század eleji lakásbelsőt, a háziipar eszközeit és tárgyait, valamint a környék barlangjainak a kutatását bemutató kiállítást lehet megtekinteni. A csűrben egy kamaraszínpad várja a fellépőket, az istállóban a helyi kisipar eszközeit vehetjük kézbe, az udvaron pedig mezőgazdasági gépeket állítottak ki.

 -   Baradla Galéria (Jósvafő)
A cseppkőoszlopok, a karsztvidék jellegzetes növényei, állatai mind-mind festővászonra kívánkoznak. És ha valaki megfestette, azt ki is kell állítani. A környező táj ihlette képzőművészeti alkotásoknak ad otthont a Baradla Galéria.

 -   Kúria, Oktatóközpont (Jósvafő)
Tereplovaglásra, sétakocsizásra, sőt télen akár szánkázásra is van lehetőség a jósvafői Kúrián, ahol megtekinthető az eurázsiai vadlófajokra emlékeztető hucul ló néhány példánya is. A szabadtartásban élő, hazánk egyetlen, génmegőrzés céljából tartott hucul ménes állományának nagyobb része Jósvafőből indulva, a Tohonya-Kuriszlán tanösvényt bejárva tekinthető meg. Az egykori kisnemesi kúria épületében működik a nemzeti park oktatóközpontja, ahol különböző foglalkozásokkal, erdei iskola programmal várják az érdeklődőket.

 -   Tájház (Aggtelek)
A Tájház egy - a vidékre jellemző - XX. sz. eleji parasztszobát mutat be, melyben rakott sparhétot, stafírungot, különböző használati tárgyakat láthatunk.

 -   Mézeskalácsos ház (Aggtelek)
A műhelyben mézeskalácsok és a mézeskalács készítés eszközei, gyertyák és a gyertyakészítés alapanyagai és mindezekhez információs anyagok kaphatók.


 
 
Apartman Eged Vendégház Eger, Olcsó egri szállás, Olcsó szállás Egerben, Szépkártya elfogadóhely, Eger Vendégház, Eger Apartman, Apartmanház, Egri szálláshelyek, Szálláshely Egerben, Szépasszony-völgy, Család barát vendégház, apartman, Széchenyi pihenőkártya, Szépkártya, OTP Szépkártya elfogadóhely, MKB Szépkártya elfogadóhely, K&H Szépkártya elfogadóhely, Magánszállás, Egyéb szállás, Eger Panzió, Csoportos nyaralás, Csoportkedvezmény, Gyermekkedvezmény, Üdülés, Akció, Csomagajánlat, Apartman Egerben, Apartmanház Eger, Észak-Magyarország, Heves megye, Eger, WiFi, Internet használat, Ingyenes transzfer, Hétköznapi akció, Hosszú hétvége, Ajándék éjszaka, Csomag családoknak, Kiemelt Ünnepnapok.


Apartman Eged Vendégház - 3300 Eger, Nagy-Eged u. 48. Tel.: 06-30-380-5218
www.egereged.hu

Counter Site
Stats Meter (2011. December 1.óta)

 
© Copyright: 2007-2013. Apartman Eged Vendégház Eger. Minden jog fenntartva!