3300 Eger, Nagy-Eged u. 48.
Tel.: +36 36 412 872, +36-30-380-5218
Heves megye

Heves megye

Eger  -  A hevesi Bükk  -  Dél-Heves és a Tisza-tó  -  Gyöngyös és a Mátra  -  Hatvan és környéke

Heves megye változatos, gyakran viharos történelmének tanúi az építészeti emlékek, műemlék épületek. A várak, a kastélyok, a templomok a múltat megismerni, átélni vágyó vendégeknek nyújtanak látnivalókat, maradandó élményeket. Különösen a kora középkor szakrális építészete és a barokk kor hagyott gazdag örökséget az utókorra.
A népi kultúra és építészet emlékeit gondosan őrzik a kis falvak tájházai, utcái, terei, és lakói. Mindenkinek érdemes bejárni e vidék egyedi értékeit bemutató Palóc Utat, részletesebben is megismerkedni a kiállítások, a múzeumok változatos - minden korosztály érdeklődését felkeltő -, gyűjteményeivel. Segítségükkel megelevenednek e régió történelmi hagyományai, emlékei, régi kori használati és dísztárgyai vagy a modern idők művészeinek alkotásai.
Heves megye a vendégváró események egész sorával kedveskedik vendégeinek egész évben. Olyan események ezek, melyek forgatagában Ön is a program szereplőjévé válik.
Népzenei és néptáncfesztiválokon tanulhatja meg a híres magyar csárdást, barokk vacsoraesteken válogathat a fenséges étkek közül, lovagi viadalon próbálhatja ki ügyességét, vagy vidám halászléfőző vetélkedőn bizonyíthatja gasztronómiai jártasságát.
A két történelmi borvidék szüreti rendezvényein megismerheti, a híres egri vörös- és a fínom mátraaljai fehérborokat. A szem és a fül gyönyörködtetésére szolgálnak a zenés fesztiválok, templomi vagy szabadtéri hangversenyek, az izgalmas lovas, kerékpáros és más sportesemények.
A "természet szerelmesei", a kristálytiszta levegő, a szemet gyönyörködtető tájak és a csend kedvelői Heves megyében a kirándulási, túrázási lehetőségek gazdag bőségtáláról válogathatnak. Hazánk legmagasabb csúcsai, a mélyből feltörő ásványvizek és a jótékony hegyvidéki klíma, melyekre a kíváncsi vendég a Mátra-hegységben bukkanhat rá. Különleges természeti világ tárul az érdeklődő turisták szeme elé a Pély-hevesi Puszták Tájvédelmi Körzetben, ahol fokozottan védett madárfajok sokasága fészkel.
A Bükk-fennsíkot körülvevő sziklaszirtek vonulata, a meredek völgyek, szűk víznyelők, érintetlen bükkösök, a számtalan barlang, a gazdag növény- és állatvilág sok látogatót vonz e térségbe. A környezeti ártalmaktól mentes, szinte érintetlen Tisza-tó hatalmas öblei, lefűződött holtágai, szigetei, a gazdag hal- és vadállomány, a védett madárrezervátum a csendes pihenést és kikapcsolódást kínálják.
Ha Ön valamely hobbi "szerelmese", kedvenc időtőltéséről szabadsága, üdülése idején sem kell lemondania! Sőt!
Az évszázados fürdőkultúra hagyományaira népszerű gyógy- és üdülőhelyek épültek. Az erdőségekben a nagyvadak, a dél-hevesi térségben a víziszárnyasok igéretes zsákmánnyal csábítják a vadászokat. A tavakban nagy méretű halak élnek. A Tisza-tónál a vízisportok szinte mindegyike kitünő feltételek között művelhető. A Mátrából a Tisza-tóhoz vagy onnan a Bükkbe kerékpározni egész napos programot jelent, ahol a Szalajka-völgy a hegyikerékpárosok paradicsoma. Heves megye a lótenyésztés fellegvára, a szilvásváradi Ménesgazdaság és a magánlovastanyák szervezésében egész évben lehet lovagolni, fogatot hajtani, kocsikázni. Amikor télen a csillogó hó fehérre varázsolja a tájat, előkerül a szánkó, a síléc.

 • Eger

Eger dombokra épülő történelmi hangulatú, sokarcú város, ahol mindenki megtalálja a kedvére valót. A történelmi múlt dicső tradíciója és romantikája, a korábbi korszakok épületei, a vár, a Bazilika, a templomok, a kovácsoltvas kapuk, a freskók, a múzeum és könyvtár kincsei éppúgy vonzó programot ajánlanak, mint az uszodák és strandok, vagy a környék dombjai, hegyei, völgyei. És mindezt a szépséget és kellemes élményt legjobb együtt egységben áttekinteni és átélni, majd egy-egy gazdag nap tapasztalatait felidézni a nevezetes Szépasszonyvölgy egyik pincéjében a város torok- és lélekmelegítő tiszta borai mellett.
Az év folyamán számos művészeti és gasztronómiai rendezvény, fesztivál gazdagítja a város életét.

Bükki Nemzeti Park

Az ország legnagyobb erdős-, hegyvidéken elterülő parkját 1976-ban alapították.
A hegység természeti értékeit felfedezhetjük gyalog- vagy kerékpártúrával, melynek során egy kis szerencsével a ritka növényfajokat és a gazdag állatvilágot is megismerhetjük. Az erdős nemzeti park minden évszakban más-más arcát mutatja az idelátogatóknak. A park egész évben látogatható a jelzett turistautakon, kivéve a fokozottan védett területeket, ahova csak a Nemzeti Park Igazgatóságának (3300, Eger, Sánc út 6.) engedélyével lehet bemenni.
A hegység peremén várromok helyét jelző nevek sora szól a középkor történelméről (Szarvaskő, Dédes, Gerenna, Ódorvár, stb.). Épségben maradt még a bélapátfalvai Ciszterci monostor temploma.
Ipari emlékek: Az ómassai vashámor, az erdei vasútvonalak (Felsőtárkány, Lillafüred, Szalajka-völgy), a bükkszentkereszti üveghuták és helyenként még ma is üzemelő faszénégető, mészégető kemencék.
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Lillafüreden, a Szent István-cseppkő és az Anna mésztufa barlang várja a látogatókat, a Hór-völgyben az Oszla tájház helytörténeti gyűjteménye mutatja be a nemzeti park természeti és kulturális értékeit.  

 • Szilvásvárad

Szilvásvárad a Bükk-hegység nyugati oldalán, 345 méteres tengerszint feletti magasságban található. Műemlékei közül kiemelkedő a hófehér kerek református templom, melyet 1825 körül építettek klasszicista stílusban. Povolni Ferenc tervei alapján.
A Lipicai Múzeumban (Park út 8.) a lipicai ló történetét ismerhetjük meg.
A Szalajka-völgy egész évben látogatható, gazdag növény- és állatvilágáról híres. A falu központjából a völgyön keresztül kisvasúttal lehet eljutni a Fátyol vízesésig. Innen rövid sétával érhetjük el az Istállóskői ősemberbarlangot. Visszafelé akár sétálhatunk is, a pisztrángos tavak, a Szabadtéri Erdei Múzeum és az Erdészeti Múzeum megér egy kis gyaloglást.

 • Istenmezeje

Heves megye észak-nyugati csücskében a Tarna patak mentén fekszik, ahol a "Noé szőlőskertjének" nevezett sziklaképződményt találjuk. A legenda szerint Jézus és Péter apostól séta közben megszomjaztak és szomjuk csillapítására az ott gyümölcsöt szedő asszonyoktól szőlőt kértek. Azok azonban megtagadták a kérést, ezért Jézus kővé változtatta a gyümölcsöt.  

 • Szarvaskő

Szarvaskő festői környezetben fekszik, ahol a várromra felkapaszkodva pihenés közben gyönyörködhet az arra járó a táj szépségében.  

 • Bélapátfalva

Egertől körülbelül 23 km-re fekszik, nevét a Bél nemzetségről kapta. Itt, a Bélkő lábánál található hazánk egyik épségben megmaradt románkori temploma, melyet 1232-ben II. Kilit egri püspök a ciszterci szerzeteseknek alapított. A román stílusú építészeti remeket a 14.-15. században alakították gótikus stílusúvá. Az apátság berendezése barokk stílusú. Az épület mellett az egykori kolostor feltárt romja is megtalálhatók.  

 • Egerszalók

Egerszalók legnagyobb vonzereje a község déli részén a föld mélyéből feltörő hévízforrás és a lefolyó gyógyvíz által létrehozott sódomb. A forrást 1961-ben fedezték fel: Olajat kerestek, a várakozásokkal ellentétben azonban 69°C-os termálvíz tört fel a mélyből. A lefolyó víz nyomán dombocskák keletkeztek, melyeken fehér, néhol sárga, szürke vagy vörös kőzet vált ki. A forrásvíz nátriumot is tartalmazó, kálcium-magnézium-hidrogén-karbonátos hévíz.
A már korábban is működő fürdő helyén 2006 őszétől megváltoztak a fürdőzés körülményei. Az egyedi turisztikai vonzerővel bíró, világszínvonalú Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő 16 kül- és beltéri medencével, 1900 négyzetméteres vízfelülettel várja a gyógyulni és kikapcsolódni vágyókat. A víz csontsérülések utókezelésére, izületi és reumatikus bántalmak gyógyítására bizonyítottan kiváló.
A falu határában kaptárkövek és riolittufába vágott barlanglakások találhatók. A pincékben a falusi gazdág finom borokkal várják a vendégeket.
Aki a fürdőzés helyett a horgászatot választja, annak az itt található remek kikapcsolódási lehetőséget nyújt.

 • Verpelét

Verpeléten, a Kossuth út 54. szám alatt egy egykori, restaurált kovácsműhely található, ahol a legenda szerint még Mátyás király is megpatkoltatta a lovait egykoron. A kulcsot a gondnoktól lehet elkérni a műhely mögötti házban.

 • Feldebrő

Feldebrő a megye közepén, a Mátra lábánál fekvő ősi magyar település. Temploma valószínűleg Szent István korában, vagy közvetlenül halála után épült. Feltehetően Aba Sámuel nádorispán, majd király építtette nemzetsége kolostortemplomának és temetkezési helyének. Az ő földi maradványait is itt, az altemplomban helyezték el, majd néhány év múlva elvitték. Az altemplomban, az Európában mennyiségében egyedülálló 11. századi freskómaradványok bibliai jeleneteket ábrázolnak.

 • Kisnána

Kisnánán a Kompolti-család egykori várának romjai állnak, ahol később banditák is tanyáztak. A vár a 16. században indult pusztulásnak, de ma is állnak: az öregtorony, a kaputorony, valamint a várfalak és a gótikus templomtorony, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a környékre.

 • Sirok

Sirok fölé emelkedő, természetvédelmi területhez tartozó Várhegy tetején egy várrom áll, amely kedvelt kirándulóhely, hiszen innen pompás kilátás nyílik a Mátra és a Bükk vonulataira.
Ezen a településen, elsősorban a Széchenyi utcában, barlanglakásokat is találunk, melyek a régmúltat idézik.

 • Recsk

Recsken egy tipikus, mátravidéki berendezett parasztházat tekinthetnek meg a látogatók (Kossuth út 118.)
A község történetének egyik legszomorúbb időszakát az 1950-es évek elején élte meg. 1950 és 1953 között ugyanis az Államvédelmi Hatóság kényszermunkatábort működtetett a településen, amit a szovjet "gulag" mintájára hoztak létre. Ez a Rákosi diktatúra szigorúan titkos létesítménye volt. A tábor, melynek helyén ma a Nemzeti Emlékpark- Recski Kényszermunka Haláltábor 1950-53 -működik, Nagy Imre miniszterelnök számoltatta fel.

 • Bükkszék

Bükkszék gyönyörű természeti környezettel kis üdülőfalu, a Mátra hegység északi részén fekszik. A Mátra és a közeli városok, mint Gyöngyös és Eger számos izgalmas kirándulást és programot kínálnak. Savanyú gyógyvize, a Salvus itthon és külföldön is híres a gyomor- és bélrendszeri panaszokra gyakorolt pozitív hatásáról.

 • Felsőtárkány

Egertől 10 kilométerre fekvő falu, mely évszázadokon keresztül kedvelt pihenőhelye volt az egri püspököknek és vendégeiknek. A környező hegy csúcsairól csodálatos kilátás nyílik a környékre. Erdei kisvasúttal közelithető meg a Stimecz-ház, ahonnan a kijelölt túraútvonalakat követve érhetők el a Vöröskő és az Imókő időszakos források, a Bükk romantikus tájai. A faluban pihenőpark is található, valamint kerékpárút, amin Egerbe is eljuthatnak a vállalkozókedvű vendégek.
Katolikus, később barokk stílusú plébániatemplomát Esterházy püspök építtette Franc József egri kézműmesterrel.
A tónáltalálható a Bükki Nemzeti Park Nyugati Kapu Oktató- és Látogatóközpontja, ahol egy kiállítás és információs anyagok segítségével tájékozódhatunk a Bükk élővilágáról.

 • Noszvaj

Noszvajon egy módos gazda házát tekinthetjük meg (Deák Ferenc út 40.)
A Dobó út 10. szám alatt Magyarország legkisebb restaurált, rendben tartott barokk kastélyát láthatjuk, a De la Motte kastélyt, melyhez egy három és fél hektáros angol kert is tartozik. A kastély megtekintése után itt is tehetünk egy kis sétát.
Pihenésre kiválóan alkalmas a síkfőkúti tó, melyen csónakázni és vízibiciklizni is lehet. A tó körül tűzrakóhelyeket is találunk, ahol bográcsozhatunk, vagy akár szalonnát is süthetünk, de büfét és éttermet is találunk itt.

Mátra-hegység

Hazánk legmagasabb hegysége a Mátra. Az Alföldről szőlőérlelő déli lejtőit, észak felől pedig vadregényes, betyárok járta hegyvidékét csodálhatjuk meg. Érdemes azonban alaposabb sétákat tennünk a meredek csúcsokon és a patakvölgyekben. A hegységet formáló vulkáni működés nyomán feltörő források, csevicék vize és a különleges tiszta levegő, a sok napsütés testi-lelki bajaink gyógyítója lehet. Minden évszakban új és új oldaláról ismerhetjük meg a Mátra erdeit. A völgyekben meghúzódó településeken hangulatos szálláshelyek, tájjellegű ételek várják a fáradt vándort.

 • Kékestető

Kékestető 1014 méter magasságban fekszik, ez hazánk legmagasabb pontja. Akik szeretik a szép környezetet, szeretnek túrázni, itt kellemesen eltölthetnek néhány órát, akár napokat is.
Télen a síelni vágyóknak is megfelelő kikapcsolódási lehetőséget kínál ez a vidék.
A Tv toronyban kilátó is működik, melyre ha felkapaszkodunk, igazán Magyarország tetején érezhetjük magunkat.

 • Mátrafüred

Mátrafüreden a Pálosvörösmarti út 2. szám út a Palóc Néprajzi Magángyűjtemény és Babakiállítás található. A különböző ünnepi és hétköznapi viseleteket 29 babán láthatjuk. A palóc népművészet legszebb alkotásának megtekintése után, aki kedvet érez hozzá, a fonást és a szövést is kipróbálhatja.

 • Mátraderecske

Több, mint hatszáz éves palóc település a Mátra északi lábánál. Közkedvelt kiránduló- és gyógyfürdőhely.
A Népművészeti Házban (Deák Ferenc út 1.) megcsodálhatóak az itt alkotó népi iparművészek által tervezett és elkészített termékek. A vendégek személyesen is láthatják, valamint kipróbálhatják a szövési folyamatot. A mintaboltban ezek az alkotások, valamint a Háziipar által készített termékek meg is vásárolhatóak. Egy külön épületrészben láthatóak a hagyományos textíliák és a régi használati tárgyak, valamint Gy. Kamarás Kata népi iparművész kerámia szoborcsoportja.
A Palóc Udvar és Tájház (Bem. J. u. 3.) bemutatja a palócság múltját, használati tárgyait, ünnepi és viseltes textíliáit, a kenderfeldolgozás minden kellékét, a gazdasági udvar szerszámait.
Programjai között szerepel a palóc konyhában a palóc ételek főzésének, sütésének bemutatása hagyományosan, kóstolással.
A Kanázsvár szabadon látogatható várrom, amely a XIII. században őrtoronyként funkcionált. Megközelíthető a három-hányási tanya felől.
A Mátraderecske területén átfutó vulkáni törésvonal mentén a föld mélyéből a széndioxid gáz szivárog. Ezt a viszonylag alacsony hőfokú, sok széndioxidot tartalmazú vulkáni kigőzölgést a geológusok mofettának nevezik. E természeti jelenség hazánkban egyedülálló. Az emberek több száz éve fürdőszerűen használják a széndioxid gázt, annak kellemes, melegítő, és bizonyos betegségi állapotoknál gyógyító hatása miatt. A gyógygáz kiválóan alkalmas a szív- és perifériás verőérbetegségek, magas vérnyomás, cukorbetegek érszövődményeinek, érműtétek utáni állapotok kezelésére, izületi kopás, csontritkulás esetén. A kezelések kúraszerűen történnek.

 • Gyöngyös

Ez a 35 ezer fős város, a Mátra fővárosa és egyben a kapuja is. Csodálatos természeti környezetben fekszik, tehát nem csak művelődéstörténeti, esetenként egyedülálló értékei vonzóak, hanem a gyönyörű környezet is. Központja a Fő tér, mely mai formáját 2000-ben, az újjáépítés után nyerte el.
A Mátra Múzeum Gyöngyösön a Kossuth u. 40. szám alatt található, az egykori Orczy-kastély gyönyörű épületében. A 18. század végén barokk stílusban emelt, majd klasszicistává átépített épületet 2005-ben kezdték el teljes körűen felújítani. A munkának köszönhetően egyes épület-részek ismét az eredeti barokk forma szerint lesznek majd láthatóak és látogathatóak azokkal az eredeti barokk freskókkal együtt, melyek a felújítási munkák kezdetekor kerültek napvilágra.
Az egykori Orczy-kastélyban a Mátra Múzeum vadászati, helytörténeti és természettudományos kiállításokkal várja a látogatókat, emellett továbbra is megtekinthető lesz a Magyarországon egyedülálló teljes mamut csontváz.
A múzeum természettudományi kiállítása tovább gazdagodik és kertje is megszépül.
A Szent Bertalan Plébániatemplom kincstára Magyarország második leggazdagabb egyházi gyűjteménye, mely az Almássy-házban található. Ötvös tárgyakat, képeket, könyveket, szobrokat és mise-ruhákat láthatunk. Érdekes, hogy 1806 és 1809 között három alkalommal őrizték itt a magyar koronát.
A Gyöngyösön található ferences rend Műemléki Könyvtára több okból is különleges. A rend legnagyobb magyarországi kolostorában található az országban egyetlen eredeti helyén maradt kolostori könyvtár - Pannonhalmán kívűl. A könyvek, melyekből sok esetben csak egyetlen példány maradt fenn, fantasztikus értékeket képviselnek. A második világháború után a szerzetesek befalazták a legértékesebb példányokat, hogy átmentsék azokat a jövő számára. A titkos rejtekhelyet véletlenül találták meg, egy átépítés során. A múzeumban nemcsak a könyvek, hanem a tárolásukra szolgáló szekrények is eredetiek. Érdekes módon a szekrények üvegajtajai is megmaradtak. A könyvtár előterében egy, a ferences rend életét bemutató kiállítást is találunk.
A Városi Könyvtár épületében, azaz a Fő tér 10.-ben találjuk a Hermann Lipót Állandó Kiállítást. Itt a Kossuth-díjas festőművész városra hagyományozott teljes életműve tekinthető meg.
Kérdéseinkkel a Tourinform gyöngyösi irodájának munkatársaihoz fordulhatunk, ahol nemcsak információkat és prospektusokat kaphatunk a városról és környékéről, hanem az ott található galériában egy kiállítást is megnézhetünk.

 • Markaz

Markaz és Abasár Gyöngyöstől keletre fekszik. A markazi várat a XIII. században építették, ezért nem csodálkozhatunk azon, ha feljutva már csak néhány falát találjuk állva. A csodálatos panoráma viszont azokat is kárpótolhatja, akik egy valóságos erődre számítottak.
Mielőtt még elhagynánk a települést, érdemes megnézni a Tájházat (Fő út 138.), melynek épülete a 19. század végéből származik, odabent pedig az 1920-1930-as évekre jellemző berendezési tárgyakat, népviseletet és népi gyermekjátékokat találunk.

 • Abasár

Abasáron, a Kapás házban, a vidékre oly jellemző szőlőművelés történetét és eszközeit ismerhetjük meg, valamint 11. századból való sírköveket is láthatunk.
A falu közepén sziklába vájt pincék sorakoznak, melyek a vulkáni talajon érlelt szőlők levét rejtik, amit a szerencsés vándor meg is kóstolhat. Aba Sámuel ezen a vidéken bujdokolt 1044-ben a ménfői csatavesztés után. Feltételezett sírhelye egy pincében, az Aba tér 56-ban található.

 • Gyöngyössolymos

Gyöngyössolymoson egy különleges, magas tornyú, 15. századi templomot tekinthet meg a kedves látogató, melyet a török időkben őrtoronyként használtak.

 • Nagyréde

Gyöngyöstől nyugatra, Nagyrédén egy berendezett Zsellérházat (Erzsébet tér 1.) és egy Falusi Galériát (Kossuth út 1.) találunk. A Falusi Galériában Molnár József 20. századi festő életműkiállítása tekinthető meg.

 • Gyöngyöspata

Gyöngyöspata Gyöngyöstől nyugatra fekvő település. Itt található a 15. században Mátyás király kívánságára épült római katolikus templom, melynek Jessze-fa oltára Európában is egyedülálló műkincs.

 • Parád

Két építészeti remeket is megcsodálhatunk ezen a vidéken, Parádsasváron az egykori Károlyi-kastélyt (ma szálloda: Kastélyhotel Sasvár) és az Ybl Miklós tervei alapján készült parádfürdői Erzsébet királyné Park Hotelt.
Parádon találjuk Asztalos Joachim fafaragó mester kiállítását, melyet eredetileg a mester felesége nyitott meg. A településen találjuk még a Palóc Házat (Sziget út 10.), melynek gazdasági épülete is megmaradt, így hűen be tudja mutatni az egykori palócföldön élt emberek életét.
Itt található az Ilona-völgyi vízesés, mely hazánk három vízesése közül a legmagasabb, kb. 10 méter. A Tőkés-kút táplálta két kisforrásból induló Ilona patak a Marhád és a Cserepes tető meredek oldala közé szorulva, több helyen töri át magát a sziklák közt, míg végül a Mátra egyik legszebb völgyét hagyva maga után, az utolsó sziklát áttörve zuhan alá. A vízesés függőleges fala egy kb. 60 méter széles katlan vége, amely akkor mutatja igazi szépségét, ha a Sándor-rét irányából közelítjük meg. A 20-30 méter magas bükk óriások, a kavicsként szétszóródott sziklák csodálatos látvánnyal lepik meg a túrázót.

 • Parádfürdő

Parádfürdő gyógy- és ásványvízgyűjteményében (Kossuth út 221.) a Föld 25 országából érkeztek palackozott gyógyvizek, így az idelátogató 350 féle gyógyvizet ismerhet meg.
A Kocsimúzeum, amely az Ybl Miklós tervei alapján épített Cifra Istállóban található (Kossuth út 217.), a magyar kocsizás emlékeit eleveníti fel, hintókat, lovasszánokat és az ezekhez illő ruhákat mutatja be.

 • Hatvan

Heves megye délnyugati kapuja, a Mátraalja középkori vásárút kereszteződésében épült. Az ide érkezőt jellegzetes kisvárosi hangulat fogadja. A város fejlődésében fontos szerepe volt gróf Grassalkovich Antalnak. Az ő nevéhez fűződik a barokk stílusú templom és kastély építése, melynek homlokzatát felújították.
A település életében a Hatvany-család is fontos szerepet játszott, ők támogatták a "szépészeti és közegészségügyi" célok megvalósítását, elősegítették a kulturális élet fellendítését, aminek hatására több nemes művész is megfordult a városban, például Thomas Mann és József Attila.
Sétánk során érdemes betérni a Moldvay Győző Galériába (Hatvanas út 2.), ahol időszaki kiállítások kapnak helyet.
A képművészet iránt érdeklődőknek ajánljuk a Hatvany Lajos Múzeumot és a Grassalkovich Művelődési Központot, ahol képzőművészeti és néprajzi kiállítások tekinthetők meg.
A Delelő úton találjuk az Alkotótábor és Szabadidőközpont Botanikai Bemutatókertet, ahol az idelátogató 120 fát, cserje fajt és fajtát ismerhet meg. Akik a népi kismesterségek, mint például a fazekasság, szövés, bőrmívesség, kosárfonás, hímzés és mézeskalács-készítés iránt érdeklődnek, azoknak lehetősége nyílhat itt, az intézményben ezek tanulására és gyakorlására egyaránt.

 • Boldog

Heves megye délnyugati csücskében találjuk Boldogot, ezt az aranyos kis falut, ahol egy tájházat (Kossuth út 32.) találunk, benne helytörténeti gyűjteménnyel. Amíg a vendég a gondnok elbeszéléseit hallgatja a tárgyak történetéről, eredetéről, a régmúltban érezheti magát, s ha szerencséje van, ennek akkor sem szakad vége, amikor kilép a tájházból, hiszen ezen a településen még mindig láthatunk népviseletbe öltözött embereket.

 • Lőrinci

Lőrinciben az Árpád út 61-63. számban hagyományos parasztházat nézhetünk meg.

 • Rózsaszentmárton

Rózsaszentmártonban találjuk a Mátraaljai Lignitbányászati Emlékházat, ahol a több mint száz éves mélyművelés és a több mint 40 éves külfejtéses bányászat emlékeiből nézhetünk meg egy érdekes kiállítást.

Tisza-tó

Heves megye déli részén található a Tisza-tó, valódi vadvízi ország, a nyugalom igazi vidéke. A tó közelségét az egyre sűrűsödő nádas, valamint a fel-fel röppenő vizimadarak jelzik. A tavat kis szigetek tarkítják, az öblök, holtágak, selymes vízű sekély strandok és pihenőhelyek az egész család számára nyújtanak kikapcsolódási lehetőséget a természetben.
Ha valaki szereti szabadságát a vízparton eltölteni, vagy egyszerüen kedveli a vízi sportokat, ideális hely számára a Tisza-tó. Kedvelt üdülőhelyek: Kisköre, Sarud és Poroszló.

 • Poroszló

Poroszlón egy parasztházat találunk (Kossuth út 25.), mely a 19. század végén épült, és korabeli bútorokkal van berendezve.
A Poroszló kikötőjéből induló túra keretében a látogatók a kikötőből egy 20 személyes kishajóval jutnak be a Vízi Sétányra. A víz fölött 1500 méter hosszan kiépített palló-út vezet, melyhez madárvárták, pihenősziget és megfigyelő torony csatlakoznak. Információs és érdekességeket bemutató táblák segítik a tájékozódást. A madarak különleges világát bemutató program keretében megismerhetőek a Tisza-tó legjellemzőbb madarai, az európai madárvonulással kapcsolatos érdekességek és a jellemző táplálkozási és fészkelési szokások. A séta során szelíd vízi madarakkal is megismerkedhetünk. A túra oda-vissza, hajóúttal együtt, másfél-két órát vesz igénybe.

 • Kisköre

Kiskörén az alföldi jellegzetességeket fedezhetjük fel, láthatunk egy lakóházat, illetve néprajzi gyűjteményt, de a szabadtéri falumúzeumot is megcsodálhatjuk (Béke út 5.)

 • Átány

A Tisza-tavi kirándulást érdemes összekötni a környék településeinek megtekintésével. Átányban találjuk a Kakasházat (Rákózci út 54.). Ebben a parasztházban megismerkedhetünk a parasztházak korabeli berendezésével.

 • Heves

Heves városát legtöbben a dinnyéről ismerik. A hely történetét a Hevesi Múzeumi Kiállítóhely mutatja be (Hősők tere 1.), ahol városképeket, paraszti és polgári szobabelsőt, valamint a Hegedűs Béla-gyűjtemény anyagából összeállított válogatást tekinthet meg a kedves látogató.
A Heves Népművészeti és Háziipari Szövetkezet épületében (Kossuth út 26-28.) iparművészeti és néprajzi kiállítás kapott helyet.
A Sakkmúzeum (Hunyadi út 2.) egy különleges magángyűjtemény, mely 36 országból közel 20.000 sakkal kapcsolatos emléket őriz.

 • Tarnaméra

Tarnamérán található az Almássy Kastélyban, (Árpád út 12.) Rendőrség-történeti Múzeum Tarnamérai Kiállítóhelye. A kiállított tárgyak között találunk csendőrségi és rendőrségi egyenruhákat, dokumentumokat, 18. századi freskókat, valamint fegyvertörténeti kiállítást.

 • Dormánd

Dormándon Remenyik Zsigmond író személyes tárgyaiból, valamint kiadott műveiből összeállított kiállítás ad betekintést életébe, dél-amerikai utazásaiba.

 • Erdőtelek

Erdőtelken, a Buttler Kastély parkjában arborétum üzemel. Értékes élőfa gyűjtemény, több száz örökzöld, lombhullató fa, valamint egyéb növényi ritkaságok pompáznak az év minden szakában. A növények mellett elhelyezett kis táblák segítik a növények meghatározását. Az arborétum területén megtett séta a csendes nyugalom érzésével tölti el a látogatót. A biológia iránt érdeklődő csoportok és a kerttervezési tanácsokat keresők is hasznos ötleteket gyűjthetnek itt.

Heves megyei turisztikai rendezvények

Január:
Téli Mátra Teljesítménytúra - Mátra

Március:
Egri Tavaszi Fesztivál - Eger

Április:
Húsvéti Vendégvárás - Noszvaj
"Húsvéti falatkák, kisnánai borocskák" - Kisnána
Mátrabérc és Hanák Kolos teljesítménytúrák - Sirok-Kékestető

Május:
Repülőnap-Majális - Gyöngyös
Nyitott Pincék Napja - Nagyréde
Orbán-napi borünnep - Gyöngyös
Orbán-napi borünnep - Kisnána
Outdoor Fesztivál - Szilvásvárad
Hegyi kerékpáros maraton - Bükki Nemzeti Park

Június:
Ma vagyon, ma vagyon piros Pünkösd napja - Noszvaj
Várnapok - Sirok
Bene búcsú - Mátrafüred

Július:
Várjátékok - Kisnána
Mátrai Veteránautó találkozó - Gyöngyös
Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát Napján - Eger
Palóc napok - Parád
Barack napok - Kisnána
Végvári Vigasságok - Eger
Lovasnapok - Szilvásvárad
Nemzetközi motorostalálkozó - Sirok
Fesztivál a Barokk Egerben - Eger
Bükki Művészeti Napok és Régi Zene kurzus -Bélapátfalva

Augusztus:
Bormustra - Eger
Agria Nemzetközi Néptánctalálkozó - Eger
Szüreti Napok - Nagyréde
Szilvanap - Noszvaj

Szeptember:
Burgonyanap - Mátraballa
Gulyásfőző verseny - Lőrinci
Mátra mountainbike-maraton - Mátraháza
Szüreti Napok - Gyöngyöspata
Noszvaji Pince-napok - Noszvaj

November:
Újbor ünnepe - Nagyréde
Újbor ünnepe Szent Márton Napján - Noszvaj
"Bozsolé Napok" - Kisnána

December:
Karácsonyi Vásár - Eger
Karácsonyi Lélekmelegítő - Kisnána
Szent János Napi Borszentelés - Eger
Borszalon - Eger

Turisztikai információ

Tourinform Eger, Bajcsy Zs. Út 9.
Tourinform Gyöngyös, Főtér 10.
Tourinform Kisköre, Kossuth L. út 8.

 
 
Apartman Eged Vendégház Eger, Olcsó egri szállás, Olcsó szállás Egerben, Szépkártya elfogadóhely, Eger Vendégház, Eger Apartman, Apartmanház, Egri szálláshelyek, Szálláshely Egerben, Szépasszony-völgy, Család barát vendégház, apartman, Széchenyi pihenőkártya, Szépkártya, OTP Szépkártya elfogadóhely, MKB Szépkártya elfogadóhely, K&H Szépkártya elfogadóhely, Magánszállás, Egyéb szállás, Eger Panzió, Csoportos nyaralás, Csoportkedvezmény, Gyermekkedvezmény, Üdülés, Akció, Csomagajánlat, Apartman Egerben, Apartmanház Eger, Észak-Magyarország, Heves megye, Eger, WiFi, Internet használat, Ingyenes transzfer, Hétköznapi akció, Hosszú hétvége, Ajándék éjszaka, Csomag családoknak, Kiemelt Ünnepnapok.


Apartman Eged Vendégház - 3300 Eger, Nagy-Eged u. 48. Tel.: 06-30-380-5218
www.egereged.hu

Counter Site
Stats Meter (2011. December 1.óta)

 
© Copyright: 2007-2013. Apartman Eged Vendégház Eger. Minden jog fenntartva!