3300 Eger, Nagy-Eged u. 48.
Tel.: +36 36 412 872, +36-30-380-5218
Egri séta

Egri séta

 • Líceum

Kezdjük városnéző sétánkat az Eszterházy téren. Itt található a későbarokk stílusban épült Líceum tekintélyes épülete, melyet a 18. század végén egyetem céljából építtetett Eszterházy Károly püspök, s ahol ma főiskola működik. A Líceum első emeletén tekinthető meg az országszerte híres egyházmegyei könyvtár, ahol számos régi kódex, kézirat, s a Magyarországon fellelhető egyetlen eredeti Mozart-levél is látható. Az épület tornyában a Csillagászati Múzeum és a periszkóp megtekintése mellett természettudományos kisérleteket is végezhetünk a "varázstoronyban". Líceum: Főegyházmegyei Könyvtár és Specula Csillagvizsgáló, Eger, Eszterházy tér 1.

 • Bazilika

Eger egyetlen klasszicista építménye, Magyarország második legnagyobb temploma, a Bazilika. Hild József tervei szerinte 1831-1836 között épült Pyrker érsek megrendelésére. A Bazilika orgonáját a 19. század végén a salzburgi Moser cég szállította. Főszezonban (május 15. - október 15.) mindennap a déli órákban orgonabemutatót hallhatnak az ide betérő érdeklődők. (Hétfőtől szombatig 11.30-12.00, vasárnap 12.45-13.15).

 • Kispréposti Palota

Sétáljunk át a Kossuth Lajos utcán, amely Eger barokk műemlékekben leggazdagabb utcája! Érdemes az épületek külső homlokzatát és a kovácsoltvas díszítőelemeket jobban megcsodálni. A Kossuth utca 4. szám alatt látható a Kispréposti palota rokokó épülete. Ha időnk engedi, sétáljunk el a Hatvani kapu térig, ahol a Gárdonyi Géza Színház épületét találjuk. A főhomlokzatán Eger és Heves megye címerét láthatjuk.

 • Fazola kapu

Sétáljunk vissza az Egészségház utcán keresztűl a Kossuth Lajos utcára! Bal oldalon láthatjuk a Ferencesek templomát, jobb oldalon a Nagypréposti palotát. A Kossuth Lajos utca 9. szám alatt áll a megyeháza épülete, ahol Fazola Henrik egyedülállóan szép kovácsoltvas kapuit tekinthetjük meg. Az udvarban, a volt börtönépületben Heves megye sporttörténetének kiállítása kapott helyet.

 • Érsekkert

A Klapka György utcán haladva jutunk el az Érsekkerthez. A mintegy 22 hold kiterjedésű parkot Eszterházy püspök idejében építették, a közepén található szökőkutat 2000-ben avatták fel. A francia parképítő művészet hagyományait őrző park 1919 óta közkert. Délnyugati sarkában futball- és teniszpályákat, valamint a stadiont találjuk.

 • Termál- és élményfürdő

A patakparton sétálva visszaérkezünk a Klapka utcára. A Petőfi téren találjuk az Egri Termál- és Élményfürdőt. A melegvizes strand hat szabadtéri és egy részben fedett medencével várja a látogatókat. Egert 1976-ban országos jelentőségű gyógyhellyé nyílvánították. A természetes forrásokból naponta több ezer köbméter víz tör elő. A termálfürdö mellett találjuk a Török fürdőt, melyet átalakítása után a nagyközönség előtt is nyitva lesz. Ha egy kicsit tovább sétálunk, a Frank Tivadar utcán láthatjuk a Bitskey Aladár olimpikonról elnevezett fedett uszodát, melynek tervezője Makovecz Imre.

 • Egri vár

A Kossuth Lajos utca a Dózsa György térre vezet, ahol már látható a vár bejárata. A várban a Dobó István Vármúzeum, a Kazamaták, a Hősök terme, a történeti és időszakos kiállítás (a Gótikus Palotában), a Képtár, a Romkert, Gárdonyi Géza sírja, az Ispotály pince, a Panoptikum, az Éremverde kínál változatos időtőltést gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt. A belépőjegyek váltásakor tárlatvezetés kérhető több nyelven. A felújított Dobó-bástya (külön belépővel látogatható), két alsó szintjén időszakos kiállításokat rendeznek. A Vár északi (vagy hátsó) bejáratától ötven méterre tekinthető meg az Egri csillagok regény írójának, Gárdonyi Gézának az emlékháza. Sétáljunk vissza a vár déli vagy főbejáratához! Innen a Dobó utcán keresztül jutunk el a Minarethez.

 • Minaret

A Minaret Európa legészakibb török korból származó építménye, amely tizennégy szög alaprajzú és negyven méter magas. A faragott homokkőből épült torony viszonylag jó állapotban vészelte át az évszázadokat. Magas törzsén belül kilencvenhét csigalépcsőfok vezet fel a körerkélyre, amelyet vaskorlát övez. A csodálatos panorámáért érdemes megkűzdeni a csigalépcsőkkel! A Gerl Mátyás utcán keresztül sétáljunk el a Dobó térig!

 • Dobó tér

A Dobó tér a város főtere. A téren álló szobrok az 1552-es török túlerővel szembeni dicsőséges győzelemnek állítanak emléket. A vár alatt Dobó István várkapitány szobrát, a Városháza előtt pedik a Végvári harcosok szoborcsoportját láthatjuk. 1552 fényes csillag volt Eger történelmében. Dobó István várkapitány alig kétezer emberrel vette fel a harcot az oszmán seregek ellen. Bátor kitartásuknak köszönhető, hogy a közel negyven napos küzdelem után a törökök visszavonultak. A következő ostromban 1596-ban elfoglalták a várat és kilencvenegy évig a város urai voltak. A teret szegélyező Eger-patak többször okozott árvizet. Egyes feltételezések szerint a város a nevét a patak mellett még ma is honos éger fáról kapta.

 • Minorita templom

A Dobó téren emelkedik Közép-Európa egyik legszebb és egyedi templombelsővel rendelkező barokk temploma, a Minorita templom. Minden nap 11.00, 15.00 és 18.00-kor harangjáték hallható a templomból. Ha szemben állunk a templommal jobbra található a városháza eklektikus épülete.

 • Rác templom

A Széchenyi utca északi végén egy kis dombon áll a különleges atmoszférával rendelkező Görögkeleti Szerb templom. Egykori plébániaházában ma Vitkovits Mihály szerb költő emlékszobája és Kepes György fényművész kiállítása tekinthető meg. Kepes György a vizuális művészetek XX. századi történetének kiemelkedő fontosságú képviselője. A kiállításon több mint 200 műve (festmények, fotók, fotogramok, tervek, vázlatok) mutatja be sokrétű életművét, melyet gazdag dokumentációs anyag egészít ki. Sétáljunk vissza a Széchenyi utcán a belvárosba! Útközben betérhetünk hazánk egyetlen Tűzoltó-múzeumába is.

 • Ciszterek temploma

A Széchenyi utca 15. szám alatt található a Ciszterek temploma, a Szent Bernát templom. Az utca másik oldalán álló klasszicista épület a Művészetek háza, amely számos kulturális rendezvény helyszíne. A sétáló főutcán a vendégeket sok-sok söröző és cukrászda-terasz csalogatja, amelyek valamelyikén érdemes egy kicsit megpihenni.

 • Érseki palota

A Széchenyi utca 5. szám alatt található az Érseki palota. Az Egri Főegyházmegye 1804-ben kapott érseki rangot. Az épületben található az Érseki Gyűjteményi Központ kiállítása, ahol értékes egyházi kincseket őriznek. A kiállított tárgyak a 18. és 19. század ötvös- és textilművészetének remekei: szentségtartók, kelyhek, ereklyetartók, miseruhák, palástok. Különösen értékesek az Erdődy Gábor egri püspök személyéhez kapcsolódó tárgyak, amelyeket Mária Teréziától kapott ajándékba. A palást, amely ugyancsak a királynő ajándéka volt, arról nevezetes, hogy az ajándékozót abban koronázták királynővé.

 • Szépasszony-völgy

A ma közel 200 pincét számláló Szépasszony-völgy az elmúlt évszázadokban szorosan összekapcsolódott az egri borok hírnevével. A völgy nevéhez legendák sora fűződik. Bakó Ferenc néprajzkutató szerint a "Szépasszony" az ősvallás egyik istenasszonya volt, Vénuszhoz hasonló alak, a szerelem istennője. Neki mutattak be áldozatot ezen a helyen. A földművesek egy híresen szép asszonyról mesélnek, aki itt árusította az egyik pincében a jó egri bort. Mások szerint egy úri villa kikapós szép asszonyáról kapta nevét a völgy. A levéltári adatok alapján nem állapítható meg egyértelműen a név eredete, mint ahogy az első pincék építésének ideje sem. A pincéket az Eger határában több száz méter vastagságban megtalálható riolit-tufába vágták, mely kiválóan alakítható. További előnye, hogy benne a bor állandó, 10-15 °C-os hőmérsékleten tartható az esztendő minden szakában. Emellett a pincében élő mohák és a nemespenész sajátos atmoszférát teremtenek, elősegítik a bor érlelődését, zamatának kialakulását.

 
 
Apartman Eged Vendégház Eger, Olcsó egri szállás, Olcsó szállás Egerben, Szépkártya elfogadóhely, Eger Vendégház, Eger Apartman, Apartmanház, Egri szálláshelyek, Szálláshely Egerben, Szépasszony-völgy, Család barát vendégház, apartman, Széchenyi pihenőkártya, Szépkártya, OTP Szépkártya elfogadóhely, MKB Szépkártya elfogadóhely, K&H Szépkártya elfogadóhely, Magánszállás, Egyéb szállás, Eger Panzió, Csoportos nyaralás, Csoportkedvezmény, Gyermekkedvezmény, Üdülés, Akció, Csomagajánlat, Apartman Egerben, Apartmanház Eger, Észak-Magyarország, Heves megye, Eger, WiFi, Internet használat, Ingyenes transzfer, Hétköznapi akció, Hosszú hétvége, Ajándék éjszaka, Csomag családoknak, Kiemelt Ünnepnapok.


Apartman Eged Vendégház - 3300 Eger, Nagy-Eged u. 48. Tel.: 06-30-380-5218
www.egereged.hu

Counter Site
Stats Meter (2011. December 1.óta)

 
© Copyright: 2007-2013. Apartman Eged Vendégház Eger. Minden jog fenntartva!