3300 Eger, Nagy-Eged u. 48.
Tel.: +36 36 412 872, +36-30-380-5218
Eger

Eger

Eger (latinul: Agria, németül Erlau) Heves megye székhelye, Északkelet-Magyarország egyik legszebb történelmi városa. Jelentős oktatási és kulturális központ számos világhírű múzeummal és műemlékkel, melyek közül kiemelkedő az egri vár.

A város története

 • A 16. századig

A város nevének eredete ismeretlen, de valószínűsíthetően az "éger(fa)" elnevezésből származik (a környező területeken még ma is valóban sok égeres található.) A terület a kőkorszak óta lakott, a korai középkorban német, avar és szláv törzsek éltek itt. A magyarok a 10. században foglalták el a területet, és Szent István püspökséget alapított Egerben. Az első, mára elpusztult székesegyház a Várhegyen épült, ez és a köré épült lakóházak képezték a város történelmi magját. Eger ettől az időtől kezdve fontos vallási központ.
A 14-16. század Eger számára a virágzás időszaka volt. Ekkor kezdett fellendülni a szőlőtermesztés, ami híressé tette a várost. Hunyadi Mátyás király uralkodása alatt, mikor a reneszánsz kultúra elterjedt Magyarországon, Eger püspökei nagy építkezésekbe kezdtek.
Magyarország három részre szakadása idején Eger fontos végvár lett. Dobó István várkapitány parancsnoksága alatt a vár kevesebb mint 2100 védője (és ebbe beleszámolták a nőket és gyerekeket is) 1552-ben visszaverte a nagy török sereg támadását, amelyet Gárdonyi Géza 200 000-re tesz, természetesen némi túlzással. A későbbi történetírás is 80 000 fősnek írja le a török sereget. A mai történeti kutatások szerint az ostromlók kb. 35-40 000 katonát számolhattak mindössze. Az ostrom története leginkább Gárdonyi Géza Egri csillagok című népszerű regényéből ismert a mai olvasók számára. 1596-ban a török újra ostrom alá vette Egert. Néhány hét múltán - elsősorban azért, mert III. Miksa osztrák főherceg, bár hadseregével a közelben táborozott, mégsem volt hajlandó a védők segítségére vonulni - sikerült is elfoglalnia.

 • 17-18. század

1687. december 17-éig maradt a vár török uralom alatt.
A városban sok szép barokk és copf stílusú épület, köztük a (neoklasszicista) Bazilika, az érseki palota, a megyeháza, a Líceum (mai Eszterházy Károly Főiskola A épület) és számos templom épült. A korábbi mecsetekből is keresztény templom lett.

 • 19-21. század

A 19. század katasztrófákkal indult: 1800-ban a belváros fele tűzvészben pusztult el. Eger 1804-ben lett érseki székhely. A városi polgárság szabadulni szeretett volna az egyházi fennhatóság alól és kérvényt nyújtott be a parlamentnek, hogy nyilvánítsák Egert szabad királyi várossá, de nem jártak sikerrel. 1827-ben a belváros nagy része újra leégett, négy évvel később pedig több mint 200 embert vitt el a kolerajárvány.
Eger lakói aktívan részt vettek az 1848-49-es forradalom és szabadságharcban. Bár a forradalmat leverték a Habsburgok, a régi feudális rendszert már nem lehetett visszaállítani, és 1854-ben az érsek lemondott földesúri jogáról a város javára.
Az 1878. augusztus 30-án és 31-én pusztító árvíz vízszintjét 17 tábla jelezte városszerte; ezek többsége ma is látható.
Az első világháború után lassan indult újra a gazdasági élet, 1925-től újra megkezdődtek a nagy építkezések, és az Egri csillagok népszerűsége ösztönzőleg hatott a vár régészeti ásatásainak megkezdésére is. A második világháború sem múlt el nyom nélkül, 1944 őszén a visszavonuló német csapatok nagy pusztítást végeztek. A szovjet csapatok rövid közelharc után november 30-án vonultak be a városba. December 12-én német repülők bombázták és gépfegyverrel lőtték a város belterületét.
A második világháború utáni időszakban jelentős mennyiségű épületet emeltek városszerte.
Az 1990-es évektől új, azóta is nagyjából folyamatos lendületű építkezések kezdődtek, elsősorban a külvárosokban. Több nagy volumenű építkezés is zajlott: a Makovecz Imre által tervezett Bitskey Aladár Uszoda, illetve a Felnémet és Eger között épült bevásárlónegyed számos nagy áruházzal. Elkészült a déli elkerülő út, amellyel párhuzamosan sokat fejlődött az Egri Ipari Park is. 2008 márciusában Egert is betetőzte a plázahullám, megnyitotta kapuit Észak-Magyarország egyik legnagyobb bevásárlóközpontja, az Agria Park.
Eger napjainkban népszerű, nemzetközileg ismert turistacélpont.

Címere

Eger város címere csücsköstalpú kék pajzs, amelynek zöld talpán természetes színű, két lőréses, három, pártázatos, nyitott kapujú bástyával megerősített védőfal áll. Balról ágaskodó ezüst (fehér) egyszarvú (unicornis), első lábaival hegyével felfelé álló, arany markolatú, kétélű ezüst kardot tart, amelyre zöld kígyó tekeredik. A kard hegyén ezüst hatágú csillag. Jobbról természetes színű, kiterjesztett szárnyú sas lebeg, karmai között nyitott könyvet tart. A pajzsfő közepén arany napkorona fele. A pajzsot takarók helyett barokkos arany-ezüst indadísz keretezi, az indák közül jobbra és balra egy-egy vörös nyelvű griff feje tekint ki.

Eger - A borok városa

Borok - Borászok - Borászatok - Pincék - Pincészetek

Az egri borvidék a Bükk és a Mátra hegység között fekszik. Már az 1300-as években Eger gazdaságában fontos volt a bor és a bortermelés. A 16. századig csak fehérbor készítése volt ismert. A menekülő rácok által lett először készitve vörösbor. Ők hozták magukkal a kadarka szőlőfajtát. Száz évvel később már a fehérborok mellett egyre jobban teret nyertek a vörösborok. Az 1700-as évektől Egerben a fő megélhetési forrás a szőlőtermesztés és borkészítés lett. Az 1850-es években lendült fel az Egri Bikavér termelése. A XX. század elején megjelentek a családi pincék, pincészetek, amelyek az államosításig kiváló boraikkal megőrizték az egri borvidék jó hírnevét. A rendszerváltás után több híres családi borászat is létrejött. Napjainkban már jó néhány fiatal eger környéki és egri borász készít kitünő fehér és vörösborokat a régi, méltán elismert idősebb borászok mellett. Az egri borvidék puha tufakőzete kiválóan alkalmas pince, pincék kialakítására, ahol a hőmérséklet állandó, a páratartalom optimális. A Szépasszony-völgy az Egerben található legnagyobb kiterjedésű összefüggő borpincés terület. Mára már az egri bor és Szépasszony-völgy szinte elválaszthatatlanok egymástól. Nevét első alkalommal egy 1843-as dokumentum tartalmazza. A bor és gasztronómia élvezőit kitünő éttermek és hangulatos pincék várják. A borvidék legismertebb szőlőfajtái: - Fehér szőlők: Leányka, Olasz rizling, Muskotály, Hárslevelű, Chardonnay, - Kék szőlők: Kékfrankos, kékoportó, Merlot, Cabernet sauvignon . Az egri borvidék legismertebb borai: Egri Olasz Rizling, Egri Leányka, Egri Muskotály, Egri Chardonnay, Egri Kék-Frankos, Egri Cabernet Sauvignon, Egri Bikavér.

Eger - A fürdők városa

Egri Termálfürdő - Egri Török-fürdő - Bitskey Aladár Uszoda - Bárány uszoda - Szent József-Gyógypark - Érsekkert

Magyarországon az egyetlen olyan vidéki gyógyfürdő, mely a város szívében van. A fürdő (strand) medencéinek egy része 28 fokos, a másik 47 fokos. Egri specialitás a dögönyöző, ahol zuhatagban ömlik a víz. A fürdő látványos fejlődése a 90-es évek közepén indult. 1997-ben került átadásra a feszített vízfelületű úszómedence. 2002-ben vették át a gyerekek a "vízivárat", vízi kapuval, zuhataggal, buzgárral, pezsgőfürdővel. A felnőttek fedett és nyitott élménymedencékben élvezhetik a fürdőzést. A strand fejlesztése, bővítése még napjainkban is tart. - Egri Török-fürdő: A fürdő 1610 és 1617 között lett építve a törökök által. Hétközben a betegek, hétvégén a turisták vehetik igénybe a gyógyfürdő használatát. - Szent József Gyógypark: A fürdő és az uszoda között terül el. Szökőkút, mesterséges vízesés a mosónő szobrával valamint a Szent József- ivókút kínál szép látnivalót. - Bitskey Aladár Uszoda: Makovecz Imre tervei alapján 1998-2000 között építették. Eger város egyik büszkesége ez az uszoda. - Bárány uszoda: az uszoda 1925-ben lett átadva. Jelenleg a nagy közönség nem használhatja. - Érsekkert: A város közepén lévő parkban bárki kikapcsolódhat, s gyönyörködhet a szökőkút adta látványban.

Fontosabb látnivalók

Eger városa, ez a több, mint ezer éves kisváros dicső történelmi múltjával, értékes műemlék együtteseivel, boraival és gyógyvizeivel Magyarország leghíresebb városainak egyike.

Egert történelmi városként szokták emlegetni, de úgy is, mint a barokk, a bor, a gyógy- és termálvizek és a diákok városát. Már első királyunk, Szent István uralkodása alatt püspöki székhely volt. A történelem viharai nem kímélték a várost: a tatárjárás idején csaknem elpusztult, de a XIII. században épített kővára a török harcok idején már nagyon fontos szerepet játszott a védelemben. Dobó István várkapitány és 2000 fős maroknyi csapata 1552-ben 38 napig álltak ellent a negyvenszeres török túlerőnek.

Eger városképét a barokk uralja. A XVIII. században jelentős kulturális és művelődési központ volt. Az elmúlt évszázadok építészetének 184 kiemelkedő alkotása maradt fenn szinte érintetlen szépségében: a Vár és erődrendszer, vármúzeum, kazamata, gótikus palota, képtár; Gárdonyi Géza Emlékmúzeum az író lakóházában; Bazilika, 1836; Érseki palota; Líceum, Főegyházmegyei Könyvtár, Csillagvizsgáló és periszkóp; Kispréposti palota, Santa Clara Gimnázium; Ferences templom; Megyeháza 1756, Fazola Henrik kovácsoltvas kapuja 1778, Sportmúzeum, Nagypréposti palota, Megyei Könyvtár, 1722; Minorita templom, 1773; Minaret, 1624; Szervita templom 1752; Görögkeleti templom 1786 és ortodox parochia, Kepes Múzeum; Dobó István Gimnázium; Ciszter templom és Gimnázium; Telekessy Patikamúzeum habán edényekkel; Érseki Gyűjteményi Központ.

A város és környéke híres történelmi borvidék. A lakosság csaknem 1000 éve foglalkozik szőlő- és bortermeléssel olyan kiváló borokat honosítva meg mint az Egri Bikavér és az Egri Leányka. A legöregebb borospincék kora a 400 évet is meghaladja (Szépasszonyvölgy), de napjainkban is vájnak még új pincéket.

A térség gyógyhatású vizeit már a XV. században ismerték. A török hódoltság alatt több nyilvános fürdő is működött, amelyek közül a felújított, Török-fürdő néven ismert Arnaut pasa fürdője ma is várja a gyógyulni vágyókat. Közvetlen szomszédságában található a Termálfürdő, amely egy gyönyörű, védett fákkal, növényekkel tarkított park területén fekszik, és hat különböző nagyságú és vizű medence várja a pihenni vágyókat. 2000-ben nyitotta meg kapuit és medencéit a Termálfürdő mellett a Makovecz Imre tervezte új Bitskey Aladár Fedettuszoda.

Az épített látnivalók mellett visszatérő programsorozatok várják az idelátogatókat, köztük szabadtéri fesztiválok, hangversenyek, folk- és moderntánc-bemutatók.
Bővebb felvilágosítás a Tourinform Irodában: Bajcsy-Zsilinszky u. 9.
Tel.: (36) 517-715, Fax: (36) 518-815.

Könyvtárak

 • Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár
 • Főegyházmegyei Könyvtár - Eszterházy tér 1. I/221. (nyilvános tudományos szakkönyvtár)

Múzeumok

 • Dobó István Vármúzeum - Vár 1.
 • Érseki Gyűjtemény - Széchenyi út 5.
 • Főegyházmegyei Könyvtár - Eszterházy tér 1. I/223. Barokk terem
 • Gárdonyi Géza Emlékmúzeum - Gárdonyi út 28.
 • Kopcsik Marcipánia - Harangöntő u. 4.
 • Palóc Népmvészeti Kiállítás - Dobó utca 12.
 • Minaret
 • Nemzeti Bormúzeum - Tündérpart utca 5.
 • Rác templom (szerb templom)
 • Spekula Csillagvizsgáló - Eszterházy tér 1.
 • Telekessy Patikamúzeum - Széchenyi út 14.
 • Történeti Tárház - Fazola Henrik u.
 • Tűzoltó Múzeum - Tűzoltó tér 5.
 • "Város a város alatt" - Eszterházy tér
 • Vitkovics-ház - Széchenyi út 55.
 • Szemfényvesztés - Autóbusz-pályaudvar alatti pincesor - Pori sétány 7.

Fontosabb rendezvények

 • Egri Tavaszi Fesztivál (március vége, április eleje)
 • Agria Nyári Játékok (egész nyáron)
 • Erlau Táncfesztivál (július vége, augusztus eleje)
 • Az Egri Bikavér Ünnepe (július közepe)
 • Középkori Piactér (július vége)
 • Végvári vigasságok (július vége)
 • Fesztivál a barokk Egerben (július-augusztus)
 • Szépasszonyvölgyi Fesztivál (augusztus közepe)
 • Bormustra az egri Piacz-on (augusztus közepe)
 • Filmművészeti Nyári Egyetem (augusztus)
 • Agria Nemzetközi Néptánctalálkozó (augusztus vége)
 • Eger Ünnepe (szeptember közepe) - civil fesztivál
 • Egri Vár Napja (október 17.) - a vár összes múzeuma ingyenesen látogatható.

Érdekességek

 • Eger egyike annak a négy magyar településnek, amelynek a nevét kráter viseli a Marson (1976 óta, a másik három: Paks, Bak és Igal).
 • Létezik egy 3103 Eger nevű aszteroida is.
 • A nyugat-csehországi Cheb városa a német térképeken Eger néven szerepel.
 • Egerben, a Knézich Károly utcában található az egykori Oszmán Birodalom legészakibb minaretje, a Kethüda mináré.
 • Magyarországon Egerben található Camera obscura azaz "sötét kamra".
 • Az Eger főlé emelkedő Nagy-Eged-hegy oldalában 501 méteres magasságban található Magyarország legmagasabban fekvő szőlőtermő területe.  

Szarvaskő

A Bükk hegység völgykatlanában az Eger-patak mentén épült mintegy 400 lakosú település, mely az egri püspökség ősi birtoka volt. Vár, templom, alagutak, sziklák és sok geológiai, botanikai érdekesség - ez Szarvaskő, régi nevén Püspökváralja.

Közvetlenül a község fölötti 446 m magas vulkáni kőzetekből álló Keselyűbércen találhatók az 1200-as évek végén épült vár romjai, melynek ma már csak néhány alapfala s kör alakú toronymaradványa látható. A vár fekvésénél fogva nevezetes erődítmény, Eger mellékvára volt, ma a Bükki Nemzeti Park egyik gyöngyszeme.

A község festői szépségét emeli az 1840-1845 között épült klasszicista templom. Az Egertől mintegy 10 km-re fekvő Szarvaskő kedvelt kirándulóhely, gépkocsival, autóbusszal, vonattal is könnyen megközelíthető. Gyalogosan az országos kéktúra-jelzésen érhető el. Az ország legfestőibb vasútvonala - amely mintegy 100 éves - a Várhegy alatt két kis alagúton halad át.

Tourinform Iroda
Cím: 3300 Eger, Bajcsy - Zs. út 9.
 
 
Apartman Eged Vendégház Eger, Olcsó egri szállás, Olcsó szállás Egerben, Szépkártya elfogadóhely, Eger Vendégház, Eger Apartman, Apartmanház, Egri szálláshelyek, Szálláshely Egerben, Szépasszony-völgy, Család barát vendégház, apartman, Széchenyi pihenőkártya, Szépkártya, OTP Szépkártya elfogadóhely, MKB Szépkártya elfogadóhely, K&H Szépkártya elfogadóhely, Magánszállás, Egyéb szállás, Eger Panzió, Csoportos nyaralás, Csoportkedvezmény, Gyermekkedvezmény, Üdülés, Akció, Csomagajánlat, Apartman Egerben, Apartmanház Eger, Észak-Magyarország, Heves megye, Eger, WiFi, Internet használat, Ingyenes transzfer, Hétköznapi akció, Hosszú hétvége, Ajándék éjszaka, Csomag családoknak, Kiemelt Ünnepnapok.


Apartman Eged Vendégház - 3300 Eger, Nagy-Eged u. 48. Tel.: 06-30-380-5218
www.egereged.hu

Counter Site
Stats Meter (2011. December 1.óta)

 
© Copyright: 2007-2013. Apartman Eged Vendégház Eger. Minden jog fenntartva!