3300 Eger, Nagy-Eged u. 48.
Tel.: +36 36 412 872, +36-30-380-5218
Aggtelek

Aggtelek

Aggtelek, község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az Edelényi kistérségben. Miskolctól 50 kilométerre északnyugatra, közel a szlovák határhoz található. A közelben található az ország egyik leghíresebb cseppkőbarlangja, a Baradla-barlang.

Története

A Baradla-barlangban lévő lelőhelyek arról tanúskodnak, hogy ezen a területen már a történelem előtti időben is ember lakott.
Legrégebbi leletek a polielotikumból valók. Az új kőkorban i.e. 3100-2400 években a területet nyugat felől érkező népesség sűrűn megszállhatta. Ezek voltak az ún. bükki műveltség hordozói.
A település már a honfoglalás idején benépesült, a tatárjárás után azonban hosszú évtizedekre lakatlan maradt. Elsőként 1295-ben említik Ogogteluk néven.
Írásos emlékek azt bizonyítják, hogy a XIII. század második felénél indult meg a falu kialakulása. 1358 évben Ogteluk. 1390 évben Agtelek, 1424 évben Aggtelek a mai nevén. A törökhódoltság idején Erdély-Bécs összekötő útvonal volt.
Sok kemény csapást szenvedett el a falu. Törökdúlás, Giskra csapatai lengyel király katonái, stb... Tragikus esemény volt a község életében az 1858. év április hó 24.-én bekövetkezett tűzvész, amikor templomával együtt az egész község leégett, a II. világháború idején pedig a frontvonal közelsége okozott pusztítást.
Csokonai Vitéz Mihály barátja, Puky István és Ragályi Gedeon társaságában 1801. július 5.-én látogatta meg a cseppkőbarlangot.
Petőfi Sándor felvidéki utazása során, 1845. május 24.-én járt itt, nevét bevéste a barlang falába. Élményeit az "Úti jegyzetek" című munkájában írta le.
Természeti értékeinek köszönhetően a település ma turisztikailag kiemelt jelentőségű. Az UNESCO 1995. december 6.-án az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjait, köztük a Baradla-Domica-barlangrendszert a világörökség részévé nyilvánította.
1927-28-ban vízszintes tárót fúrtak a Baradla-barlang Óriások termének folytatásában felfedezett barlangszakaszba. A barlang bejárata mellett létrehozták a Tengerszem Szállót és a Tengerszem-tavat. Az 1952-ben feltárt Béke-barlang gyógyhatású levegőjének hasznosítására, 1964-ben mesterséges tárót hajtottak ki Jósvafő határában, a barlang végponti termébe. Itt ma asztmaszanatórium működik.
A híres cseppkőbarlangot, a Tájházat és az Aggteleki Nemzeti Parkot a turisták egész évben látogathatják.
- Rendezvények:
Aggteleki Művészeti Hetek, Hangversenyek a barlangban, Falunapok, Sziklamászó napok, Alkotótáborok, Szabadtéri előadások.

Aggtelek  -  Aggteleki Nemzeti Park

Az egykori Gömör-Tornai-karszt területén több mint ezer kisebb-nagyobb barlang található, melyek 1995-ben felkerültek a Világ Természeti és Kulturális Örökségének listájára. Legismertebb közülük a Baradla, hazánk legnagyobb és legdíszesebb cseppkőbarlangja.

Aggteleki, illetve a vörös-tói bejáratától kiindulva hat különböző hosszúságú és nehézségű túratípus közül választhatnak a látogatók. Mindkét bejárat közelében látogatóközpontok állnak a vendégek rendelkezésére. A karsztvidék többi, kivételes szépségű, és nem kevésbé jelentős barlangja - a Baradla szomszédságában elhelyezkedő, gyógyhatásáról nevezetessé vált Béke-, a jósvafői Vass Imre-, illetve a Bódva-völgyből kimagasló Esztramos-hegy oldalában található Rákóczi-barlang -, melyek már a nagyközönség számára is elérhetővé váltak, továbbra is látogathatók.

Az Aggteleki-karszt növény- és állatvilága egyedülállóan gazdag. A varázslatos táj minden évszakban tartogat meglepetéseket a túrázóknak. Felszíni természeti, ill. kultúrtörténeti értékeinek bemutatására ökotúrákat, valamint Aggtelek és Jósvafő községek természeti és építészeti értékeit bemutató falusétákon lehet résztvenni.

Ebben az évben sem maradhatnak el természetesen az "Aggteleki - Jósvafői Hagyományőrző és Művészeti Napok" egyre nagyobb népszerűségnek örvendő programjai. A népi hagyományokat felelevenítő farsangi, húsvéti, szüreti rendezvények, a komoly-, illetve könnyűzenei koncertek a Baradla-barlang Hangversenytermében egyre több látogatót vonzanak a térségbe. A nyár fő attrakciója, az aggteleki és jósvafői falunapokat is magába foglaló Gömör-Tornai Fesztivál.

Látnivalók

A település ismertségét páratlan természeti értékeinek köszönheti: a Világörökséghez tartozó Baradla-barlangnak és a védett karsztvidéknek. Aggtelek határátkelőhely Szlovákia irányába.
A felszínen, a Baradla-cseppkőbarlang aggteleki és jósvafői bejáratát összekötő 7,5 kilométeres távon húzódik a Baradla-tanösvény, amelyen járva a látogatók - gyalog vagy kerékpáron - kiemelkedő szépségű természeti környezetben szerezhetnek ismereteket a terület földtani, vízrajzi, zoológiai, botanikai és kultúrtörténeti értékeiről. A természeti értékeknek köszönhetően a vidék napjainkban fénykorát éli. A Világörökséghez tartozó karsztvidék és a Baradla-barlang értékeire építve Aggtelek - a szomszédos Jósvafővel közösen - számos programot, és egész nyári programsorozatot szervez az Aggteleki Nemzeti Park felügyelete alatt.

  • Baradla-barlang

A Világörökség legismertebb cseppkőbarlangja Közép-Európa legnagyobb barlangrendszere. Az időszakosan aktív patakos karsztbarlang sziklacsarnokai, hatalmas cseppkőfantomjai egy sejtelmes mesevilágot idéznek.
Cím: Aggtelek, Baradla oldal 1.

  • Aggteleki Nemzeti Park

Az Aggteleki-karszt több mint 20 ezer hektáros területe 1985-től tartozik a nemzeti parkhoz. Az itt található barlangrendszer - a Szlovák-karszt barlangjaival együtt - 1995-től a Világörökség része.
Cím: Jósvafő, Tengerszem oldal 1.

  • Baradla tanösvény

A Baradla-barlang aggteleki és jósvafői bejáratát a felszínen, a barlang víznyelői és forrásai között, a fedett és a nyílt karszt határán köti össze a 7,5 km-es, kb. 120 m szintemelkedésű túraútvonal.
Helyszín: Aggtelek, külterület

  • Mézeskalácsos Ház

A műhelyben két ősi mesterséget, a mézeskalács-díszítést és a gyertyamártást művelik. A bemutatók mellett ki is lehet próbálni a technikákat. Itt láható a Mézeskalács-világ című kiállítás.
Cím: Aggtelek, Kossuth u. 4.

  • Református templom és harangtorony

A XIII. századi eredetű templomot teljesen átépítették, mai formáját a XVIII. és XIX. században nyerte el. Kerítésfala középkori eredetű. Különálló harangtornya barokk, harangja viszont 1654-ben készült.
Cím: Aggtelek, Gömöri u. 31.

  • Tájház

Az egykori népi lakóházban berendezett kiállás bemutatja a falu múltját, az itteni szokásokat, a hagyományos háztartás eszközeit.
Cím: Aggtelek, Kossuth u. 2.

Program

  • Borsodi Művészeti Fesztivál

Az észak-borsodi tájegység rangos kulturális eseménye a Borsodi Művészeti Fesztivál. Minden év júniusának második felében rendezik meg a több mint tíznapos rendezvénysorozatot Kazincbarcikán és környékén. Az itt élők és az idelátogatók a művészetek segítségével felfedezhetik a környék szépségeit is.
Helyszín: Kazincbarcika és környéke

  • Gömör-Tornai Fesztivál

A Gömör-Tornai Fesztivál, mely, mint az elnevezése is mutatja, a Gömör-Tornai-karszt magyar és szlovák oldalát egységesen fogja össze és mutatja be. A 11 napos fesztivál alatt a varázslatos karsztvidék mintegy 17 településén vehetnek részt az idelátogató érdeklődők változatos hagyományőrző, kulturális és sport rendezvényeken.
Helyszín: Aggteleki-karszt, Cserehát

Sport, szabadidő

  • Túra az Aggteleki Nemzeti Parkban

Az aggteleki kempingtől a kék jelzésen a barlang fölött magasodó szikla csúcsára jutunk, ahonnan gyönyörű panoráma tárul elénk. Az út során megismerkedhetünk a karsztfelszín geológiai, botanikai, zoológiai értékeivel, a falusi életmóddal és kultúrtörténeti emlékekkel. A Mész-völgyön és Magas-hegyen keresztül megérkezünk Jósvafőre. Itt tegyünk egy túrát a cseppkőbarlangban. Útközben információs tábla tájékoztat a terület érdekességeiről (Vörös-tó, karsztjelenségek). Kellemes sétaúton érünk vissza Aggtelekre. A táv 13 km hosszú, 4-5 órát vesz igénybe. A barlangtúrával egybekötve egész napos program.
Helyszín: Aggtelek

  • Speciális (Retek-ági) barlangtúra

E túra időtartama 7 óra, melynek során végigsétálhatunk a barlangrendszer kb. 7 km-es főágán, valamint megtekinthetjük a Baradla-barlang csodálatos oldalágának, az úgynevezett Retek-ágnak 1250 méteres szakaszát a Csodák-terméig. Az oldalágban általában száraz időszakban is van víz.Túrabakancs, túraöltözék ajánlott.
Helyszín: Aggtelek


 
 
Apartman Eged Vendégház Eger, Olcsó egri szállás, Olcsó szállás Egerben, Szépkártya elfogadóhely, Eger Vendégház, Eger Apartman, Apartmanház, Egri szálláshelyek, Szálláshely Egerben, Szépasszony-völgy, Család barát vendégház, apartman, Széchenyi pihenőkártya, Szépkártya, OTP Szépkártya elfogadóhely, MKB Szépkártya elfogadóhely, K&H Szépkártya elfogadóhely, Magánszállás, Egyéb szállás, Eger Panzió, Csoportos nyaralás, Csoportkedvezmény, Gyermekkedvezmény, Üdülés, Akció, Csomagajánlat, Apartman Egerben, Apartmanház Eger, Észak-Magyarország, Heves megye, Eger, WiFi, Internet használat, Ingyenes transzfer, Hétköznapi akció, Hosszú hétvége, Ajándék éjszaka, Csomag családoknak, Kiemelt Ünnepnapok.


Apartman Eged Vendégház - 3300 Eger, Nagy-Eged u. 48. Tel.: 06-30-380-5218
www.egereged.hu

Counter Site
Stats Meter (2011. December 1.óta)

 
© Copyright: 2007-2013. Apartman Eged Vendégház Eger. Minden jog fenntartva!